Bahan-bahan:
1 ekor ayam
1 biji kelapa - ambil santan
1 paket rempah kurma
8 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
Sedikit buah keras - ditumbuk
Sedikit air asam jawa
1 1/2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
2 biji bawang besar
Cara Menyediakan:
Tumiskan bawang hingga naik bau dan
masukkan rempah kurma, buah pelaga,
bunga cengkih dan kulit kayu manis.
Gorengkan bahan-bahan ini selama 2 minit.
Masukkan ayam dan biarkan selama 10 minit.
Setelah air ayam hampir kering,
masukkan santan, sedikit garam dan air asam jawa tadi
dan kacau hingga mendidih.
Setelah itu masukkan bawang besar
yang dipotong 4 dan buah keras yang ditumbuk.
Setelah semua bahan dimasukkan
biarkan hingga 20 minit dan sedia untuk dihidangkan.
Tumiskan bawang hingga naik bau dan
masukkan rempah kurma, buah pelaga,
bunga cengkih dan kulit kayu manis.
Gorengkan bahan-bahan ini selama 2 minit.
Masukkan ayam dan biarkan selama 10 minit.
Setelah air ayam hampir kering,
masukkan santan, sedikit garam dan air asam jawa tadi
dan kacau hingga mendidih.
Setelah itu masukkan bawang besar
yang dipotong 4 dan buah keras yang ditumbuk.
Setelah semua bahan dimasukkan
biarkan hingga 20 minit dan sedia untuk dihidangkan.
::taufiksyuhada::
0 ulasan:
Post a Comment